Chroma

Kar. Servias & Lekka 8, Syntagma, Athene
+ 30 210 33 177 93 www.chromachroma.gr

Het in verschillende soorten oranje geverfde Chroma is een totaal-outlet, waar dag en nacht door elkaar heen lopen. Stoere metalen trappen verbinden de etages: op de begane grond bevindt zich een bar, op de eerste etage een smaakvol ingericht restaurant en helemaal boven een wervelende club. Hoewel Chroma gelegen is in de posh Sydarma-buurt, kennen de meeste bezoekers elkaar of zijn zij maar al te graag bereid elkaar te leren kennen. Je maakt hier snel vrienden: wanneer Croma om zes uur ’s ochtends leegloopt, zijn vele telefoonnummers uitgewisseld – ook van het personeel. Zoiets is niet alleen typisch Chroma, maar kenmerkend voor het hele Griekse uitgaansleven, volgens manager Chrysa Iliopoulos. “In Athene ga je niet alleen uit om te socializen met je vrienden, maar ook om nieuwe mensen te leren kennen. Heineken, met z’n sociale feel good imago, is daarom helemaal op zijn plaats in de Griekse horeca.” Laat je Heineken-paco serveren door barjongen Dimitris…

Frame

Deinokratous street 1, Dexameni – Kolonaki, Athene
+ 30 210 7214 368 www.sglycabettus.gr

Het interieur van bar-restaurant Frame (gelegen in de kelder van het fameuze St. George Lycabettus Hotel) is een sublieme synthese van jaren-70 DDR-hoteldesign (grauw beton, hoge ruimtes, marmer) met glossy Dynasty glitter. Ook de comfortabele diepe fauteuils en het gebruik van exotisch bamboehout maken menig designfreak euforisch. We zijn daarom ook verre van verbaasd wanneer we vernemen dat niemand minder dan topdesigner Angelos Angelopoulos verantwoordelijk is voor deze inrichting. Je zou hier een jong artistiek-progressief publiek verwachten, het aristocratische ietwat stijve publiek dat hier vertoeft, stelt daarom een beetje teleur. Hoewel, zo loop je tenminste nog eens een bejaarde miljonair tegen het lijf, think Jacky! De brunch die hier elke zondag wordt geserveerd, wordt begeleid door locale top-dj’s en trekt een internationale crowd aan. Vaste gasten als Onasis’ kleinkinderen, Irena Pappas, John Travolta en Allic Baldwin doen zich hier en masse te goed aan de specialiteit van het huis, de salade met gekarameliseerde garnalen.

Le Grand Balcon

St. George Lycabettus Hotel, 6e verdieping, Dexameni – Kolonaki, Athene
+ 30 210 729 0711-9 www.sglycabettus.gr

Ook gelegen in het St. George: niet in de kelder, maar juist op de top van het gebouw. Wanneer de lift van zwart glas met piepkleine lichtjes je hiernaartoe brengt, lijkt het alsof je door de sterrennacht naar de hemel reist. Die belofte komt ook behoorlijk uit wanneer je op de top van het hotel uitstapt. De architect had geen betere keuze kunnen maken, want alles is hier zowel van hoog niveau als … over the top: het interieur laat zich het best omschrijven als Zeus-meets-Louis XIV-meets-Elton John: de barokke meubels zijn uitgevoerd in pluche wit-paarse en zilveren glitterstoffen. Inderdaad, een beetje hoe je je de hemel voorstelt. Alles is hier van glas, kristal of zijdeglanzend parelmoer, waardoor een beklemmende overkill aan glam accessories handig wordt voorkomen. Zo is de bar uitgevoerd in rijen parels, pronken kroonluchters aan het lage plafond en zijn alle muren van dit dakterras geheel vervaardigd van glas. Het spectaculaire uitzicht wordt door deze transparantie extra benadrukt: verheven boven de drukke metropool met z’n duizend lichtjes bevindt zich tegenover en (uiteraard) op gelijke hoogte van Le Grand Hotel, de verlichte Akropolis. Le Grand Balcon staat niet in de schaduw, maar vormt hier het verlengde van.

Syn Athina

Iraklidon 2, Thisio, Athene
+ 30 210 3455 550

Vergeet het aardig geprobeerde café (vol zoenende tieners!) waar je binnenkomt. Ga meteen door naar de tweede etage, want daar is de club. Deze ruimte is simpel, maar verre van simplistisch vormgegeven: op een houten vloer en tegen een eenvoudige grijze wand staan een kolossale paarse bankpartij en oranje poefjes. Het strakke plafond kijkt uit op de sterrenhemel en vanuit een raam boven de bank kijk je uit naar een verlichte Akropolis. Dat is alles: een eenvoudig, strak en krachtig statement. Wie denkt dat retro altijd over the top moet zijn, heeft het mis. Dit is at the top.

Balthazar

Tsoha 27 & Vournazou street, Athene
+ 30 210 6412 300-9

Het heeft iets weg van een besloten gentlemen’s club, deze oude villa waarin negentiende-eeuwse gothic (geweldige antieke openhaarden!) wordt gecombineerd met eigentijds experimenteel design. Maar verwacht geen vergezochte grillen: kwaliteit en service staan hier voorop. En dat is nogal logisch, want Balthazar ligt in de ambassadewijk van Athene en heeft dus een bijzonder veeleisende cliëntèle. En die wordt nooit teleurgesteld: het eten in het restaurant is van superieure kwaliteit. Net als het verfrissende design is de bediening verre van stijf, maar gepast informeel en amicaal behulpzaam.

22

Vouliagmenis 22, Athene
+ 30 210 9249 814 www.club22.gr

Deze club bestaat al enkele decennia, maar is nog steeds elke nacht bomvol. Logisch, want de plek is een moderne Griekse mythe: in deze Atheense Studio 54 hebben de groten der aarde gedanst, gedronken en geflirt. En dat doen ze nog steeds. Typerend voor deze club is het kameleontische karakter: elke ruimte verandert van functie en inrichting in de loop van de nacht. En elke nacht staat weer een andere dj, performance, band en muziekstijl op het overvolle eclectische programma. De thema’s van de clubnachten zijn ronduit extravagant en de muziekstijlen van de zondagavonden zijn vooruitstrevend. Klassiekers zijn de Kitscherella-feesten, de Roman Orgy en de campy Revenge of the 80’s.

The Three Pigs

Skoufa 73, Kolonaki, Athene
+ 30 210 3604 400

Een industrial shack midden in de winkelbuurt van de hoofdstad en dichtgelegen bij de universiteit, dus vol met studenten. Dit zorgt voor een sociale en vrolijke sfeer: hier wacht men op de uitslag van tentamens, wordt de universiteitspolitiek bediscussieerd, worden de nieuwste roddels uitgewisseld en flirt men met de casual geklede obers, die er zeker niet verkeerd uitzien. Een serveerster is opgemaakt alsof ze zo uit de jaren veertig komt stappen, tot grote bewondering van de arty studenten. Toch is alles hier redelijk mainstream, onschuldig en vooral relaxed. The Three Pigs is een ontwerp van cult-designer Mr. Kriton en is in het roze beschilderd en staat bomvol vintage schilderijen van SM-meesteres Betty Page uit de jaren 50. Specialiteit van het ijs is de iced espresso.

Pisina Pool & Cool

Akti Themistokleus 25, Marina Zéas, Piraus
+ 30 210 4511 324  www.pisina.gr

Terecht, de hotspot van Athene… alsof je een Jordi Labanda tekening binnenloopt! In deze nieuwste creatie van topdesigner Stavros Papagiannis vertoeft een mondain publiek van acteurs, modeontwerpers, modellen, schrijvers en politici. De combinatie van de meest actuele trends op het gebied van design is niet alleen verbazend harmonieus, maar ook verre van geforceerd. Alles is naadloos geïntegreerd: Ostalgie wordt gecombineerd met grandeur van de Grand bungalow Stijl uit de jaren vijftig (veel hout, grote ramen, ruwe stenen vloeren). 80’s pop-art (veel glimmend metaal) staat harmonieus tussen vintage kitsch uit de jaren 60 en superglam uit het decennium daarna. Ook eigentijdse elementen, zoals strak metaal en barmeubels in hoogglans, ontbreken niet. Het is hier zien en gezien worden, maar er zijn ook tal van intieme hoekjes waarin je je kan terugtrekken. Omdat de glazen muren van Pisina Cool & Pool in de zomer worden weggehaald, vormt de outlet één geheel met haar spectaculaire omgeving. En dat is niet mis, want vanuit het hooggelegen Pisina Pool & Cool kijk je als een Griekse god uit op de romantische vissershaven, de verderop liggende drukke metropool en het woeste berglandschap op de achtergrond.

Rock ‘n Roll

Loukianou & Ypsilandou street 6, Athene

+ 30 210 7217 127

Wanneer je in deze klassieker binnenkomt, waan je je in een illegale New Yorkse kroeg ten tijde van de drooglegging of in een Berlijns cabaret uit de jaren dertig. De hoge ruimte met de donkere spiegelwanden, kroonluchters en het overweldigende gebruik van rood fluweel nemen je mee naar een spookachtig verleden. Rock ’n Roll behoort al jaren tot de beste outlets in Athene. Eigenaar Jorgos Pitsilis vertelt dat het deurbeleid strikt is om het karakter van het publiek te waarborgen: doelgroep zijn de rebels without a cause van deze tijd – de James Dean die niet op hun rijke vaders willen lijken en de wereld op hun manier willen ontdekken.

Kings

Kifisias 280, Athene

Strakke lounge-tent met obligate lage banken en bars, in modekleuren wit en paars. Grote donkere pronkspiegels worden beschenen door sexy paars licht. Razendpopulair bij de media- en modewereld: wanneer we binnenkomen, is een cameraploeg net klaar met filmen. Wat maakt Kings zoveel meer dan de gemiddelde lounge-tent? Het oprechte plezier dat het personeel in zijn werk heeft. Zodoende is men hier, ondanks alle mondaine hipheid en glamour, allervriendelijkst: ’s Lands wijs, ’s lands eer. Griekse god/model/manager Renos Gionnitekis bekent schoorvoetend dat hij het heel vervelend vindt een selectie aan de deur te maken: “Dat is zo ongastvrij, ik maak liever plezier met mijn gasten…”