The Room (Charlottenburg)

Schlüterstraße 52, 10629 Berlijn
+ 49 (0)30 8800 7666 www.theroom-restaurant.de

In het beetje truttige Charlottenburg is het neerzetten van een strakke designoutlet tamelijk riskant te noemen. Toch is dit gedaan en The Room is tegen alle verwachtingen in een enorm succes. En met recht. Het eten en de drankkaart zijn nu al in heel Berlijn befaamd en het publiek dat dagen van te voren moet reserveren bestaat uit yuppies, zakenmensen en politici. Het interieur past in de buurt én daagt het uit. Door het gesteven tafellinnen en de ouderwets leren banken ademt The Room klasse uit. Veel Chat Baker, veel Sinatra, mannen in Italiaans pak en dry martini’s aan de bar. Maar ondanks de klassieke uitstraling, heeft The Room weinig te doen met de oubolligheid van Charlottenburg: de tweedehands plastieken klapstoeltjes zorgen voor een speels arty element. Het overdadig gebruik van hout zorgt voor warmte en refereert naar de California grand bungalow style, de jaren vijftig stijl die hier in Berlijn weer helemaal terug is.

Pan Asia (Mitte)

Rosenthalerstraße 38 – Innenhof, 10178 Berlijn
+ 49 (0)30 2790 8811 www.panasia.de

Verscholen in een bouwvallig achterafstraatje en gelegen aan een karakteristiek Hackescher Hoffe ligt Pan Asia. Wagamama, maar dan met stijl en grandeur, veel grandeur. Groot, luxueus en strak van de Aziatische elementen. Veel metaal, mat-glas, oosterse lounge bloemen en flat screens met manga (geen porno). Goede drankkaart, vele soorten exotische soorten thee, maar ook voor een flesje Heineken voor bij je sushi kan je hier terecht. Tip: ga naar het toilet en kijk in de spiegel… Deze hypergestileerde zaak trekt de internationale jetset aan, de meer creatief onderlegden lopen snel door naar Kuchi.

Kuchi (Mitte)

Gipstraße 3, 10119 Berlijn
+49 (0)30 2838 6622 www.mitte.kuchi.de

Ook een sushihemel – maar nét iets anders dan bovenstaande. De buurt Mitte kan je makkelijk vergelijken met het New Yorkse SoHo en zorgt voor een clientèle van galerie-eigenaars, acteurs en reclamemensen. Met klanten gaan zij naar Pan Asia, met vrienden uit de buurt naar Kuchi. Veel urban kitsch uit Japan en zodoende (verantwoorde) knipogen naar Kill Bill, Lost in Translation en het geisha-katje Kitty. Interieuradviseur Ferry Tabeling van Heineken merkt op dat ondanks het vele hout en het grauwe beton de inrichting van dit kleine zaakje eerder vrolijk cult-hip dan overgestyleerd is. “Gelukkig maar, een overstylering is alleen maar een teken van gebrek aan fantasie en karakter.” De vele campy ornamenten maken de ruimte juist intiem en gezellig, mét allure. Het gaat in Kuchi voornamelijk om lekker eten met vrienden. Veel Björk en Oasis. Let op de langwerpige lampen aan de muur, die beplakt zijn met kitscherige snapshots uit exotische Azië. Ga naar beneden, waar een speciale kong fu-ruimte is ingericht, compleet met vechtkleed, degens en met lotussen omringd origineel boeddhabeeld. Hip én origineel. Precies zoals het hoort te zijn. Bestel “my best friend’s roll” en “yellow submarine”. Reserveren is een must.

Riva (Mitte)

Dircksenstraße – Bogen 142, 10178 Berlijn
+ 49 (0)30 2472 2688 www.riva-berlin.de

Wanneer je naar aanleiding van de fantastische website naar Riva gaat, worden alle beloftes ingelost. Dit is een cocktailbar van de chique incrowd voor de late uurtjes. Ook deze ruimte zit onder een boog van de metro, en is helemaal – dus ook het plafond – beschilderd in oranje en blauwe vlakken. Dit zorgt voor een overweldigend gevoel. Toch slaat dit gevoel niet door naar claustrofobie: door de ovalen bar in het midden, die extreem laag is, is het hier nooit drukkend, eerder rustig en erg inclusief. Bovendien zorgt de ronde lage bar ervoor dat iedereen elkaar aankijkt, waardoor het nodige contact gelegd kan worden. In een speciale glazen vitrinekast bevinden zich de favoriete drankjes van de stamgasten. Volgens Heineken trendwatcher Hedwig Boerboom is dit een typisch voorbeeld van de opleving en cultivatie van ‘het locale’ in het internationale uitgaansleven. Een trend die je ook steeds meer in Nederland ziet. Vanuit de tuin zie je de bakstenen metrolijn vol klimop waaronder Riva ligt. Meer urban kan je het niet krijgen.

Ku’ Damm 101 (Charlottenburg)

Kurfürstendamm 101, 10711 Berlijn
+49 (0)30 5200 55 55 www.kudamm101.com

Het designhotel trekt een trendsettend en vooral jong publiek. Verwacht dus geen deftige grandeur, eerder een modern design op een vriendelijke manier. De strak vormgegeven bar heeft een goede selectie aan cocktails die, mede dankzij de barjongen, nooit teleur stellen. Tip: bestel de Heineken Bier Al, bij ons gewoon Paco geheten. In heel Berlijn is het alleen in Ku’Damm te koop. Achter de lobby bevindt zich een af te huren open vergaderruimte… mét obligate bibliotheek vol designboeken, altijd goed. Lichten in de lobby veranderen om de zoveel tijd van kleur al naar gelang het uur van de dag, leuk. Volgens Heineken trendwatcher Hedwig Boerboom is dit een typisch voorbeeld van coloured mood managing. Elke donderdag verzorgen internationale DJ’s spectaculaire clubnights in de lobby van het hotel. Erg trendsettend, het multifunctioneel gebruiken van de ruimte. Minpuntje: om in de lift te kunnen moet je je hotelpasje per lazer scannen en ook in de ontbijtruimte wordt je meteen naar je virtuele pas gevraagd. Germans will be Germans. De hotelkamer maakt deze ergernis gelukkig snel weer goed: de badkamervloer is in te stellen op temperatuur!

Lola Lounge (Mitte)

Rosa Luxemburgstraße 17, 10178 Berlijn
+49 (0)30 2463 9944 www.lola-lounge.de

Dé hotspot van Berlijn en sinds z’n opening van enkele maanden geleden, nu al een gerenommeerd restaurant. De kaart verandert elke drie weken. Deze semi-vervallen bakstenen kelder doet eer aan de authenticiteit van het ’t historische pand. “Dit intact laten van een origineel gebouw is erg typerend voor trendzettende horeca-outlets de laatste jaren”, zegt Heineken interieuradviseur Ferry Tabeling. Maar verwacht geen donker hol. Integendeel, door middel van glazen lichtstroken tegen de gevel en het gebruik van veel wit en oranje baadt Lola Lounge in het licht. Echt innovatief zijn de verstelbare linnen wanden, waardoor je een extra (afgesloten) ruimte in het midden van de zaak wordt gecreëerd. Altijd leuk voor privé-feestjes. Heineken wordt getapt via het befaamde Davidsysteem, wat voor een perfecte kwaliteit bier zorgt. Elke donderdag is het cocktailnight en kan je genieten van honderdtwintig verschillende cocktails.

Badeschiff (Kreuzberg)

Eichenstraße 4, 12435 Berlijn
Via een onopvallend industrieel achterafstraatje kom je hier op een heus All American beach outlet. Een kunstmatig strand inclusief houten terras pronkt in de zon. Dit is ook je kans om op MTV te komen: de opnamestudio ligt aan de overkant van de Spree en bij opnames vormt Badeschiff het decor! Maar ook híer is dagelijks een DJ aanwezig. Parel in de kroon is hier het zwembad, dat in de viezige rivier tegenover de fabrieksschoorstenen is geplaatst! Cocktails drink je op bovengelegen terras van grauwe bakstenen, prikkeldraad en kolossale Oost-Duitse militaire lampen. Geheel volgens de nieuwste trends wordt in deze oulet vintage-cult harmonieus gecombineerd met hyper-moderne decadentie.

Universum Lounge (Charlottenburg)

Kurfürstendamm 153, 10709 Berlijn
+49 (0)30 8906 4995 www.universumlounge.com

Neil Armstrong-meets-James Bond-meets-Barbarella. Een smalle halfronde bar helemaal geïnspireerd op luchtvaart en jaren 70 glam fests. Gelukkig verre van campy of over-the-top: de gouden bar zorgt voor een glossy intimiteit, dat versterkt wordt door het lage plafond, het en de lage tafeltjes en poefjes. Ook de drankkaart in deze late nightbar is agent 007 waardig en happy hour wordt elke dag gehouden tot negen uur ’s avonds. Neem “pick me up”, een cocktail van Hennessy, Calvados, citroen, champagne en Grenadine. Beroemd in heel Berlijn is “Universum Champagne”, bestaande uit perzik, ijsthee en champagne…

Medias (Mitte/ Hackescher Markt)

Neue Promenade 10, 10178 Berlijn
+49 (0)30 1797 886631 www.inmediasres.tv

Verborgen onder een boog van de dreunende metro, tref je na lang zoeken hier een boudoir-achtige ruimte aan: rode draperieën, rode kussen en rode barstoelen. Dit is het soort outlet waar je eigenlijk een beetje op hoopt tegen komen, wanneer je naar Berlijn gaat: je waant je in een kroeg in het onstuimige Berlijn van Weimar republiek. Intiem, sexy én een keer in de week een heus Berliner cabaret. Erg Sally Bowles-achtig, dus. Geen communisten meer, wél artiesten, acteurs en modellen. Maar ook de locale bewoners komen hier graag een biertje drinken. Gezeten aan de reusachtige bar bestel je een Bloody Mary of maak je een keuze uit een van de tachtig soorten cocktails die op de kaart staan. Dit is mondain zien en gezien worden én relaxed chillen onder elkaar. Alles is lekker ongedwongen, dus geen deurbeleid. De incrowd weet het al lang: elke woensdag is er een foamparty, naast het exotische aquarium in de kelder.

Sage (Mitte)

Brückenstraße 1, 10179 Berlijn
+ 49 (0)30 2789 830 www.sage-club.de

Deze uitgaansetempel host een keur aan feesten en thema-avonden, waarbij het iedere avond rigoureus van interieur verandert. De club zelf is een wirwar van gangen, ruimtes, kelders en binnenhoven. Ieder met een eigen multifunctioneel en continue veranderend karakter. Trendwatcher Hedwig Boerboom: “Dit concept past helemaal in deze nomadische tijden, waarin veelal buiten het centrum gelegen tijdelijke adresjes helemaal in zijn. Net zoals sommige kamers in Sage, zijn dit veelal venues die ingericht zijn als jaren 80 woonkamers, compleet met biljarttafel en vintage behang. Veel punk en Nina Hagen, dus! Deze tendens is in zekere mate ook verwant met de opleving van de underground en ‘het locale’. Spontaniteit en verandering zijn hier belangrijke sleutelwoorden.” De wedstrijden voor jonge DJ’s die Sage maandelijks organiseert passen, volgens Heineken, helemaal in de huidige tijdsgeest van enjoyment and achievement. Zo’n wedstrijd die jong talent een kans geeft, lijkt ook erg op het beleid van Heineken zelf, dat geënt is op het inspireren en verwezenlijken van grensverleggende projecten.

Greenwich (Mitte)

Gipstraße 5, 10119 Berlijn
+ 49 (0)30 2091 2727

Lange übergestyleerde bar uitgevoerd in spannend gifgroen sexy leer. Het vrij voorspelbare lounge-interieur van lage bankjes, laag plafond en het obligaat exotisch aquarium versterken de 1978 smooth chique atmosfeer. In de Universum Lounge was dit met een (stijlvolle) knipoog gedaan, hier is het dodelijke ernst: Wallpaper*-pelgrims, Amerikaanse anorexia-modelletjes die chagrijnig-hip van hun Cosmo nippen en luidruchtige zakenmannen strak in het pak. Erg Sex im Stadt-achtig. Het ziet er allemaal schitterend uit, vraag is alleen of het iets nieuws onder de maan is. Niet echt. Ter troost is er de sublieme Mojito Royal, een mix van witte rum, mint, limoen, bruine suiker én (in plaats van de gebruikelijke soda) een scheut champagne.

Monsieur Vuong (Mitte)

Alte Schönhauserstraße 46, 10119 Berlijn
+49 (0)30 3087 2643 www.monsieurvuong.de

Rond het middaguur staan er lange rijen buiten voor dé lunch-hotspot van Berlijn. Terecht: het sublieme Aziatische eten is altijd dagvers, wordt ter plekke in een open keuken bereid en in grote porties geserveerd. Elke dag worden er twee wisselende hoofdgerechten aangeboden, daarnaast kan vanaf de kaart gekozen worden uit een keur van noedelsoepen. Let vooral op de aparte vorm kommen waarin het eten wordt geserveerd. Interieuradviseur Ferry Tabeling van Heineken: “Wat deze toko zo innovatief maakt, is de eigenaar Monsieur Vuong zelf. De zaak is gecentreerd rondom een metershoog portret van Vuong uit de jaren vijftig. De oude baas is trouwens nog elke dag druk in de zaak aanwezig. Outlets gebaseerd op bestaande of fictieve personages is een trend die vanuit de US is komen overwaaien. Dit element van personificatie suggereert veelal kwalitatief vertrouwen en betrouwbaarheid.” Men weet wat je hier mag verwachten. Een tweede trend is het interieur: campy elementen breken het Aziatische Mahayana-interieur en zorgen ervoor dat de tent niet onpersoonlijk of steriel overkomt zoals Pan Asia. De voortdurende bedrijvigheid van koks in de open keuken, de serveersters en het snel komen en gaan van klanten zorgt voor een hectisch urban gevoel. Een laatste succesformule is het gebruik van Westerse cool jazz uit de jaren vijftig. Net zoals de retro elementen, sluit deze muziek aan bij de culty leefwereld van de bohémiens die hier eten. Hedwig Boerboom: “Deze postmoderne vermenging van twee werelden geeft de tent speelsheid en karakter.” Specialiteit is hier de “Café Sua Da”, een romige Vietnamese espresso on the rocks.

Bar am Luetzowplatz (Charlottenburg/ Tiergarten)

Luetzowplatz 7, 10785 Berlijn
+ 49 (0)30 2626 807 www.baramluetzowplatz.com

Een lange, lange pijpenlade met een laag plafond en een bar van maar liefst 16 meter! Alles beschilderd in een zonachtige mellow-kleur, aan het eind een chique zithoek van zwart leren banken en stoelen en een kolossaal portret van Mao. De drankkaart is énorm, een heus boekwerk. Neem het A&O-cocktail, met lekker veel Absinth. De zaak is mondain door z’n strakke inrichting en extreme vorm. Dat is leuk, maar is niet waar het hier om draait. Veel belangrijker is namelijk het tijdloze karakter: dit is een klasse cocktailbar, die kwaliteit pur sang uitstraalt. Zoals het hoort, gewoon helemaal goed.

Coockies Cream (Mitte)

Charlottenstraße 44
+ 49 (0)30 2091 2727

Het best bewaarde en meest spectaculaire geheim van Berlijn. Probeer met reservering binnen te komen: je zal niet teleurgesteld worden. Meer zeggen we niet.