Maci

Yıldız Posta Cad. No: 48/2, Esentepe – Besiktas, Istanbul
+ 90 (0) 212 347 1780

Een sympathieke lunchroom in het hart van het zakendistrict van de stad. Veel yuppen, secretaresses en captains of industry. En dus heel veel ambitie. Maar de gemoederen worden geblust door smakelijke gerechten voor een uiterst redelijke prijs. Op het terras in de zon gezeten, geniet menigeen hier van z’n biertje en z’n caesar salade of voortreffelijke pasta. Het elegante interieur is strak vormgegeven en bestaat uit wit marmer. De inrichting straalt rust uit, maar is verre van saai: in het midden pronkt een sprankelende kroonluchter.

Vogue

Spor Cad. No: 92 BJK Plaza A-Blok, K. 13 Akaretler Besiktas, Istanbul
+ 90 (0) 212 227 2545 www.istanbuldoors.com

Vogue is de hotspot van dit seizoen. Gelegen op de bovenste verdieping van het zakencentrum Besiktas Plaza, biedt het een spectaculair uitzicht over de stad. Door het enorme raam is zowel het Aziatische als het Europese deel van de stad te bewonderen. Meeuwen cirkelen boven enorme vrachtschepen die de zonovergoten haven binnenkomen, en de achtergelegen Zwarte Zee wordt omgeven door het ruwe Turkse berglandschap. Je wendt je af van het raam en staat midden in een strak vormgegeven outlet, waar glamour en excess centraal staan. Want ook dit is Turkije. Het strakke witte design contrasteert met veel donker hout, dat de outlet warm en uitnodigend maakt. Befaamd is de sushibar, waar menige BT’er, zoals TV-darling Reha Muhtar en politicus Mustafa Sarıgul, zich te goed komen doen aan California rolls. Ondanks alle topmerken die hier geschonken worden, ontbreekt hier elke vorm van branding. Behalve voor Heineken: ingebouwd in het hout bevindt zich een chique koelbox met daarin de populaire Paco-flesjes. Daarboven pronken de graatmagere modellen in Gucci op Fashion TV (razendpopulair in Turkije) op ingebouwde flatscreens. Je hoofddoekje kan je thuis laten!

Derrida

Milli Reasürans Pasajı No: 35/36, Nisantasi, Sisci, Istanbul
+ 90 (0) 212 343 0327

In het luxe winkelcentrum Milli Reasürans Pasajı verwacht je veel, maar geen club. Overdag kan je hier uitgebreid winkelen, overigens net zoals in de rest van deze PC Hooftstraat-achtige buurt. Hier kom je voor Gucci, Louis Vuitton, Prada en de vele traiteurs voor de nodige vitamines. Maar terwijl in dit soort buurten in Nederland ‘s avonds niets te beleven valt, neemt hier in Istanbul de hectiek alleen maar toe! Derrida is een piepkleine club die elke avond tot barstens toe gevuld is met trendy uitgaanspubliek. De strengheid van de strakke ruimte (metaal, marmer en glas) wordt met een campy knipoog doorbroken door een extravagante collectie barokke kitschmeubelen. Dat is nog eens deconstructie! Die knipoog is belangrijk, want ondanks alle hipheid die hier te vinden is, is de sfeer in Derrida vooral intiem en ongedwongen: dit is immers Zuid-Europa, waar nooit moeilijk of ingewikkeld wordt gedaan over plezier maken.

JoJo

Abdi ipekçi Cad. Milli Reasürans Pasajı No: 13, Nisantasi, Sisci, Istanbul
+ 90 (0) 212 231 1677

Ook al in Milli Reasürans Pasajı, maar dan in een hoek tegenover de winkels op de bovenste verdieping. Omdat de wanden van glas zijn, waan je je één met de rest van de nachtelijke stad, die beschenen door duizenden lichtjes onder je fonkelt. Het is hier druk tot diep in de nacht en de sfeer is ongedwongen en broeierig tegelijkertijd, altijd leuk. De barjongens – in spijkerbroek, T-shirts en op gympen – maken graag een praatje terwijl ze een Heineken voor je tappen. Maar verwacht geen studentikoze slordigheid: de ontspannen sfeer is geheel conceptmatig uitgedacht. Paradepaardje van JoJo is de rode jaren-80 pop-art dubbeldekkerbar met in het midden een suikerzoete roze kroonluchter, die je doet fantaseren over de decadente hoogtijdagen van het Ottomaanse rijk. Sultan Muhammad IV meets Andy Warhol, als in een magisch sprookje van duizend-en-een-nacht.

Planet

Abdi Ipekçi Cad. Arzu Apt. No: 5/3 Nisantasi, Istanbul
+ 90 (0) 212 296 3750 www.planetcadde.com

Een sympathiek vormgegeven pijpenla waar het dagrestaurant naadloos overgaat in de hippe cocktailbar. Overdag zit het hier vol met Turkse Sex and the City-meisjes die, vergezeld van overvolle winkeltassen, komen uitpuffen van een hard dagje winkelen en de zoete roddels van de stad komen uitwisselen. Onder het genot van de specialiteit van het huis: de chocoladetaart. Naar goede Turkse traditie staan hier gastvrijheid en koffie centraal. Er worden hier maar liefst tweehonderd soorten koffie geschonken en er is keuze uit vele soorten westers en Turks gebak. Het interieur is zowel trendy (strakke designbar met veel metaal en glas) als exotisch (veel bamboehout, marmer en veel, erg veel fonkelende groene mozaïeksteentjes. Je zit hier letterlijk op de grens van Europa en Azië en krijgt zodoende het beste uit twee werelden.

Reina

Muallim Naci Cad. No: 44 Ortaköy, Istanbul
+ 90 (0) 212 259 5919

Een maffiaclub in de aller-, allerbeste zin van het woord. Voor de grote metalen deur van dit totaalconcept branden steevast de fakkels, ligt de rode loper uit en cirkelt een legertje sexy bodyguards. Als een sultanszoon word je met alle Ottomaanse égards verwelkomd. Ook de obers zijn bijzonder zwoel en gedienstig, je waant je in een harem! Reina is een kolossale ruimte en kan letterlijk duizenden mensen herbergen, maar verwacht geen massale vreetschuur. Integendeel, door de verschillende verhogingen en hoekjes worden gelaagdheid en intimiteit geschapen. Ook combineert de inrichting op harmonieuze wijze een keur aan verschillende stijlen. De klassieke elementen zijn duizelingwekkend en tot in het detail doorgevoerd: parkethouten vloeren, kandelaars, rood fluweel en donkere nisjes met barok antiek zorgen voor grandeur en luxe. Maar de inrichting is ook decadent-exotisch, als de Buddha Bar in Parijs: wierook, boedha’s en zelfs Oosterse muziek. Dankzij de strakke bar, de ingebouwde televisieschermen in het parket en de minimalistische Living Divani lounge banken slaat deze overdaad niet door. De kolossale discobol in het midden zorgt voor de nodige eigentijdse glam. Door de enorme raampartijen kijk je uit op de Bosporus en het enorme terras. Dit wordt in de zomer bij het binnengedeelte en het bovengelegen visrestaurant G By Karuf getrokken, zodat het pand een grote style venue wordt, waar de internationale beau monde zich tot in de kleine uurtjes vermaakt…

Lokanta

Mesrutiyet Cad. No: 149/1, 34430 Tepebası, Istanbul
+ 90 (0) 212 245 6070

In deze sfeervolle grand bistro, gelegen tegenover de haven van Istanbul, eten de bezoekers het eten zoals hun grootmoeder het maakte: dagvers, puur en tegen heel redelijke prijzen. Geen wonder dat het elke dag bomvol zit. Het publiek bestaat uit locals, en zo’n beetje alle lagen van de Turkse samenleving zijn hier vertegenwoordigd. Havenarbeiders zitten amicaal naast topjuristen en imams naast politici. De eigenaar verkoopt hier Nutmat, zelf gestookte wodka met hazelnootsmaak. Het interieur doet denken aan een New Yorkse loft: hoge plafonds, bakstenen muren en veel buizen zorgen te midden van deze tradities voor een stoere urban vibe. ’s Avonds gaat het dakterras open, dat een spectaculair uitzicht biedt op de stad. Niet alleen vanwege het uitzicht, maar ook door de duizelingwekkende keuze uit verschillende borrels en cocktails is Lokanta een Turkse contemporary classic.

Wanna

Mesrutiyet Cad. No: 151, Tepebası, Istanbul
+ 90 (0) 212 243 1794 www.istanbuldoors.com

Een trendy vormgegeven bar: industrial elementen zoals metaal en glas, worden hier gecombineerd met rijke, warme materialen, zoals hout en donker leer. Comfort en kwaliteit staan hier centraal. Door de gelige muren en de gedempte lichtval lijkt het alsof Wanna in goud baadt en of de bar hiermee een ode brengt aan de buurt waarin hij ligt: de gouden hoorn. Achter de strakke bar bevindt zich het restaurant, dat opgebouwd is uit verschillende verhogingen. Deze trendy constructie bevordert niet alleen de sociale interactiviteit, maar ook de intimiteit. Het is een en al kijken en bekeken worden, maar je kan je hier ook intiem terugtrekken voor een romantisch souper bij kaarslicht.

Red Room

Suzer Plaza (Ritz Carlton Istanbul), the shops, Askerocagi Cad. No: 15 Elmadag, Istanbul
+ 90 (0) 212 243 8404

In de kelder van het Ritz-Carlton bevindt zich een soort miniwinkelcentrum, dat niet gevuld is met winkels, maar met de meest exclusieve lounges en clubs van de Turkse metropool. Red Room is hier één van en steekt met kop en schouders boven de andere outlets uit. Red Room is de populairste club in Istanbul. Iedereen komt hier: fotografen, designers, soap- en filmsterren, modellen, dansers en politici. Het interieur van deze relatief kleine outlet is zoals dat van JoJo: barokke kitsch te midden van een industrial vormgegeven ruimte. Maar bij het interieur houdt elke vergelijking op: de ongedwongenheid van Derrida heeft hier plaatsgemaakt voor een hedonistische sfeer die overdadig en behoorlijk opgefokt is. Ubergestylde modellen, met obligate laarzen over broek en gehuld in de zomercollectie D&G uit Milaan, dansen zwoel op R’nB richting degene die hen hogerop kan helpen, zowel in bed als op de sociale ladder. Een visitekaartje hier, een lijntje daar: erg vermakelijk van een afstand, maar eigenlijk nogal voorspelbaar en niet iets waarvoor je naar Istanbul hoeft te reizen. Maar aan de andere kant: het is intrigerend te zien hoe in Istanbul, op een afstand van enkele kilometers, zo veel verschillende werelden naast elkaar kunnen bestaan: hip design naast traditioneel, 70’s glam naast strak industrial, coke naast couscous en Gucci naast hoofddoekjes. Dat is nog eens integratie!