Cafée Dom

Corso Como 5, Milaan
+ 39 0229017379

Om horecatrends in Milaan te spotten, is het cruciaal eerst het Milanese ritme te begrijpen. Uitgaan doet men doordeweeks, nóóit in het weekend. Geen haar op het hoofd van de gemiddelde Milanees die eraan denkt, wanneer het kantoor rond een uur of zeven wordt verlaten, om naar huis te gaan. Men gaat naar bars om vrienden te ontmoeten voor het aperitivo: elke bar heeft een buffet met Italiaanse tapas waar je vergezeld van je cocktail of je biertje onbeperkt van kan eten. Het gaat hier voornamelijk om socializen en onthaasten. Om een uur of tien ga je naar huis of je gaat door naar een club. Carlo Baldi van Cafée Dom: “Deze lifestyle is typerend voor de noordelijke yuppenstad Milaan. Een veel zuidelijker gelegen stad als Rome is een stuk meer mediterraan en heeft meer familietraditie. Dat betekent uitgebreid dineren na afloop van een werkdag. Als ondernemer is het belangrijk die verschillen in cultuur te kennen.” Cafée Dom is een goed voorbeeld van een aperitivo-outlet op grootstedelijk Milanees niveau: de strakke witte inrichting met de nodige vintage glam- knipogen doet het goed bij de yuppen en de modewereld die hier vluchtig-maar-met-stijl hun aperitivo aan de bar komen eten. Om niet goedkoop over te komen bij dit publiek, zijn Heinekenlogo’s hier subtiel aanwezig en sluit het merk aan bij de klasse van de bar.

Diana Majestic Sheraton

Viale Piave 42, 20129, Milaan
+ 39 0220581

Het is een uit New York overgewaaide trend om in exclusieve hotels af te spreken voor een borrel. Nog ongehoord in Nederland, onder de gente mondana van Milaan razend populair. De h-club bar van het uit het midden van de negentiende eeuw stammende Diana Majestic is hier het meest treffende voorbeeld van: modellen, ontwerpers, popsterren en zo’n beetje de hele internationale jetset komen hier binnenstormen voor hun cocktail met aperitivo.

Cafée Atlantique

Viale Umbria 42, 20135 Milaan
+ 39 199111111 www.cafeatlantique.com

Een hotspot in Milaan en extreem voorbeeld van de globale trend van het kameleontische ‘totaal-concept’: elke ruimte verschilt van functie en zelfs van inrichting naarmate de dag vordert. Het Italiaanse restaurant wordt ’s avonds omgetoverd in een decadente lounge-area en de cocktailbar verandert ’s nachts in het epicentrum van een club, om ’s ochtends weer te veranderen in een animatieclub. De bezoeker hoeft zich geen moment te vervelen en kan hier gerust de hele dag doorbrengen, pardon: de hele week! Want elke dag heeft weer een ander thema en een ander, maar even sprankelend, publiek. En net zoals de tuin van het Diana Majestic, verandert ook Cafée Atlantique regelmatig radicaal van inrichting. Maar het stralende middelpunt van dit eclecticisme, de optical fibers-lamp ontworpen door Fabio Novembre, blíjft. Terecht, want het is al sinds jaren de talk of the town. Eigenaar Giancarlo Guastalla: “We hebben voor Heineken gekozen, omdat dit biermerk ons actief helpt meedenken in wat de nieuwe trends zijn en we keer op keer onze bezoekers kunnen verrassen.” En dat werkt. Karl Lagerfeld, Isabella Rosselini en Paris Hiltonkomen hier allemaal naar toe wanneer ze in Milaan zijn.

Just Cavalli Cafée

Via Luigi Camoens c/o Torre Branca, 20121 Milaan
+39 02311817 www.justcavallicafe.com

Rondom de, uit het Mussolini-tijdperk stammende, Torre Branca is een heel uitgaanspark gecentreerd. Hoogtepunt hierin is het Just Cavalli Cafée. Hoewel het glam rococo-interieur (goud, parket en kolossale kroonluchters in een futuristische omgeving van glas, metaal en beton) blijvend is, verandert de stoffering van de meubels per modeseizoen. Want elke stoel en bank is bekleed met stof uit de allernieuwste Cavalli-collectie. Dit ís Milaan! Eigenaar Ivano Fatibene: “Dit is dé place to be voor de internationale modewereld. De clientèle is dus enorm kritisch en veeleisend. Je wilt niet teleurstellen en je moet daarom telkens weer een juiste balans proberen te vinden tussen je publiek uitdagen en inspelen op hun verwachtingen. Daarom past Heineken hier ook goed: aan de ene kant staan ze garant voor vertrouwde kwaliteit die de tand des tijds heeft doorstaan, anderzijds loopt Heineken altijd ver voorop met de laatste trend.” De Amerikaanse Sunday brunch is inmiddels naar Milaan geëxporteerd en is in Just Cavalli Cafée een groot succes. Reserveren is een must.

The Old Fashion Café

Via Alemagna 6 Palazzo dell’Arte, Milaan
+39 028056231

Deze (deels openlucht-) club heeft een turbulente geschiedenis vanaf de fascistische jaren dertig. Jimi Hendrix en Janis Joplin hebben hier menig lijntje gesnoven en tegenwoordig zijn Sophia Loren, Sylvester Stallone, Robert de Niro en het complete Italiaanse elftal hier graag geziene gasten. Niet bepaald verkeerd, dus. Toch is het publiek van dit totaalconcept uiterst gemêleerd: in het restaurantgedeelte (stijl Mme. de Pompadour-meets-Lawrence of Arabia) zit jong tussen oud, homo tussen hetero, en hele Italiaanse families tussen de regisseurs, soapsterretjes en de fashion wanna bees. Eigenaar Raimondo Calderone: “Heineken past bij deze gezonde diversiteit. Het is geen zwaar machobiertje, maar juist een merk dat staat voor diversiteit, openheid, spontaniteit en avontuurlijke kwaliteit. Door Heineken hier te branden, worden we met ditzelfde imago geassocieerd.” De 1300 vierkante meter grote clubtuin is volgens dezelfde filosofie ingericht: toploungedesign in Ibiza-stijl gemaakt van materiaal dat aansluit bij de natuurlijke omgeving van het park. De enorme tuin is voorzien van designbars van Veuve Cliquot, Moët & Chandon en Heineken. In deze laatste zit ook de DJ-booth. De beroemde Vannelli is hier huis-DJ.

Bar Bianco

Parco Sempione, Milaan
+39 0286451176

Een beetje het Blauwe Theehuis van het Vondelpark, maar dan in het Parco Sempione in Milaan. Van de vroege middag tot diep in de nacht altijd stampvol. Het gebouw is vervaardigd van veel glas en blauw geverfd metaal: een typische zomer-outlet. Op de eerste open verdieping prijken de parasols en genieten de Milanezen van hun biertje op de klanken van de Pet Shop Boys en Blondie. In de late uurtjes gaat de muziek harder en wordt het een openluchtdisco. Het aperitivo, dat op de begane grond rond een uur of 19.00 begint, zorgt voor veel chillende dertigers die net uit hun werk zijn gekomen. Maar ook in het weekend wemelt het hier van dezelfde leeftijdsgroep die nu ongedwongen en uitbundig geniet van het park en hun vrijheid.

Republic

Via S. Barnaba 48, Milaan
+39 025466494 www.republic.milano.it

Verwacht geen strakgetrokken Donatella’s of Sophia’s hier. Men komt hier om oprecht te genieten van goed, simpel eten en lang tafelen in de beste Milanese familietraditie. Hier dus ook geen vluchtige aperitivo. De intieme tuin (de alles dominerende eik is meer dan vierhonderd jaar oud) van waaruit je een skyline aan renaissancetorens kunt bewonderen, wordt omgeven door halfoverdekte kloostergangen. Deze worden verlicht door kaarsen én door strakke spotjes in verschillende pop-art-kleuren. Allemaal erg Leonardo-meets-Andy. Vanuit hier maak je je grande entree naar het achtergelegen terras onder de klanken van Massive Attack en The White Stripes. Enerzijds is het in deze renaissance-glam een beetje kijken en bekeken worden, anderzijds zorgt de romantische setting met de kleine tafeltjes en schaarse verlichting ervoor dat menigeen hier zit met de liefde van haar leven en alleen dáár oog voor heeft. Best jammer, want er valt genoeg te bewonderen.

10 Corso Como

Corso Como 10, 20154 Milaan
+39 0229002674 www.10corsocomo.com en www.3rooms-10corsocomo.com

Als God een designer of een conceptontwikkelaar zou zijn, dan zou de hemel eruitzien als 10 Corso Como. Superlatieven schieten hier namelijk tekort. Want wat is het eclectische 10 Corso Como eigenlijk? Een intiem designrestaurant met een geweldige kaart en een schilderachtig terras op de binnenplaats van het eeuwenoude palazzo. Het is het befaamde Carla Sozzani, al een combinatie-outlet op zich: design en sixties vintage-meubels, gadgets, en haute couture die het woord mode ver overstijgen, worden hier verkocht in een meer dan inspirerende omgeving: glossy, maar de inrichting is vooral origineel en zijn tijd ver vooruit. Typisch lokale Milanese art deco uit de jaren twintig is hier feilloos geïntegreerd in 21ste eeuwse chic op futuristische wijze. Op de eerste etage bevindt zich een kleine kunstgalerie die elke week een expositie heeft en op de tweede verdieping is een designboekenwinkel annex cultvideotheek. En er is meer. 10 Corso Como betekent ook nog drie designhotelkamers die verschillend zijn ingericht met kunst van Kris Ruhs, Sebastian Matta en Isamu Noguchi. Alle kamers hebben een privé-ingang, waardoor het persoonlijke element nog meer versterkt wordt. Belangrijk, want in de internationale horeca wordt persoonlijke aandacht en intimiteit steeds belangrijker. Je raakt hier niet uitgekeken, uitgewinkeld, uitgegeten, uitgedronken en uitgekocht en dat is precies de bedoeling: want in navolging van Londen en New York zie je dat ook in Milaan de horecatrend van verschillende-outlets-onder-een-dak begint te groeien. 10 Corso Como is hier een hypervoorbeeld van, maar ook in ons eigen Maastricht trakteert boetiekhotel La Bergère zijn gasten op een topbloemenwinkel en een traiteur. Niet alleen qua beleving is 10 Corso Como eclectisch, maar ook in de combinaties van klassiek met futuristisch, groen met urban, vintage met hedendaags design. Hier kun je gerust de eeuwigheid doorbrengen.

Milano

Via Procaccini 37
+39 0236536060

Zonder overdrijven de meest trendy outlet in heel Italië. Een verdere beschrijving is overbodig.