Zomer, zon, zee en zand! Het beste vertoef je op een homostrand. Wat zijn de beroemdste homostranden ter wereld?

Tekst: Gideon Querido van Frank
Dit artikel verscheen eerder in Winq (zie beneden voor weergave volledig PDF)

Hilton Beach, Tel Aviv

Tel Aviv maakt de laatste jaren een enorme opmars en dat is volkomen terecht. De stad biedt alles wat een stedentrip tot een succes maakt: een aantrekkelijk klimaat, fantastisch eten, een sprankelende gay scene en bloedmooie mannen. Hoewel de hele kustzijde van Tel Aviv één lang strand is, ligt helemaal bovenaan het leukste: het homostrand met de toepasselijke naam Hilton Beach. Deze oase aan de Middellandse Zee is drukbezocht, maar verwacht geen opgefokte hysterie: omdat het door z’n ligging een beetje afgeschermd is, heeft Hilton Beach een ongedwongen karakter. Een boek lezen, zwemmen, zonnen en seks: alles kan, maar niets moet. De muscle queens in hun designspeedo’s liggen broederlijk zij aan zij met nonchalante soldaten in afgetrapte spijkerbroeken. Bezoek ook het Hilton Hotel, dat al decennia lang als gay monument bekend staat en als een trofee voor hedonisme en luxe boven het strand uit torent. Het aangrenzende Independance Park was een legendarisch cruise-gebied in tijden die minder vooruitstrevend waren. Beroemd zijn de feesten op Hilton Beach tijdens Tel Aviv Gay Pride, die nachtenlang doorgaan.
Hilton Beach ligt onder het Hilton Hotel Tel Aviv, Ha Yarkon St 205, Tel Aviv-Yafo, 6340506, Israël

Bondi Beach, Sydney

Hoewel geen enorm groot strand, is Bondi Beach wereldberoemd. Dat komt door de vele blonde surfers en de tv-serie Bondi Rescue – waarin de belachelijk aantrekkelijke lifeguards in strakke knalrode speedo’s worden gevolgd. Het is sinds jaar en dag de favoriete hang out van de sterren (Kylie Minogue heeft er een huis), zoals de Australiërs het zeggen: this is a place where people like to see and be seen, and yes, there’s plenty to see. Ondanks de drukte blijft de sfeer typisch Australisch: gemoedelijk en down to earth. Hoewel behoorlijk gay, is Bondi Beach een strand voor iedereen – de kleine strandjes die in het verlengde liggen zijn spannender. Die bereik je via de Bonti to Bronte walk: een fantastische wandeling langs de kust waarin je de stranden Bonti, Tamarama (of: Glamarama), Bronte en verschillende parken aandoet. Lady bay (niet boy) en Obelisk Beach zijn overwegend nudistenstranden, die veel nichten en ook lesbo’s aantrekken. Verwacht daar geen cocktails en parasols: de stranden zijn letterlijk en figuurlijk au naturel.
Bondi Beach, Queen Elizabeth Drive, Sydney, New South Wales, Australië

Muscle queens in hun designspeedo’s liggen broederlijk zij aan zij met nonchalante soldaten in afgetrapte spijkerbroeken’

Es Cavallet, Ibiza

Whoah! We’re Going To Ibiza! Al jaren. En al jaren blijft het leuk. Met z’n beroemde feesten, clubs en zonovergoten stranden is Ibiza een klassieke vakantiebestemming. Stranden zijn er in soorten en maten, voor ieder wat wils. Es Cavallet was in de jaren zeventig het enige nudistenstrand en kreeg met z’n hippies en vrije seks al snel een losbandige reputatie. Vanaf de jaren tachtig wordt het voornamelijk door nichten bezocht (de aangrenzende duinen is een ideaal cruise-gebied) en is het menigmaal bestempeld als de moeder aller homostranden. De schwung is er al lang af (de kleinere hipster-strandjes zijn veel meer in trek), maar niemand zal een klassieker in de steek laten. Dus wordt Es Cavallet trouw bezocht door glamour boys, beren, leernichten, twinks en alles er tussen in. Het aangrenzende populaire gay restaurant Chiringay heeft de laatste jaren voor een ware opleving gezorgd: cocktails kunnen op het strand besteld worden en na vier uur ‘s middags gaat het behoorlijk los op de harder wordende beat van de muziek. In juli en augustus trekt het strand honderden mannen per dag; juni, september en oktober is en stuk relaxter.
Playa Es Cavallet, Ibiza 07830, Ibiza, Spanje

Elia Beach, Mykonos

Ongeveer twintig minuten vanaf het pittoreske Mykonos town ligt Elia Beach, sinds mensenheugenis hét homostrand van het eiland. Jacky O. was er een graag geziene gast, evenals Freddy Mercury en Gore Vidal. Beroemdheden maakten er met hun acte de presence een politiek statement, lang voordat homoseksualiteit modieus was. Dat deden ze natuurlijk niet helemaal belangeloos, Elia Beach deed qua luxe en prestige niet onder voor de mondaine stranden aan de Franse Côte d’Azur. In de jaren tachtig en negentig werd Elia Beach exclusief door homo’s bezocht, vandaag de dag is het publiek gemixt. Hoewel, er is een stilzwijgende code: de linkerhelft van het strand is hetero, de rechterhelft is gay. Het strand wordt aan de rechterkant begrensd door een kleine rots en dáárachter (het is een hele klimpartij) ligt de verborgen schat: een piepklein, paradijselijk (naakt)strandje. De intieme setting zorgt voor makkelijk contact, er wordt ongedwongen gebabbeld en geflirt. Met je nieuwe vrienden zwem je vanaf hier, langs de kust, naar andere strandjes om een visje te eten of de zon onder te zien gaan.
Elia Beach, Ελιά Μυκόνου, Elia Beach 84600, Mykonos, Griekenland

South Beach, Miami

Miami staat bekend om z’n paradijselijke stranden; het sneeuwwitte zand en het blauwe water trekken duizenden toeristen per jaar. Officieel loopt South Beach van 1st tot 23rd Street, maar het deel waar het allemaal gebeurt, loopt van 5th tot 15th Street. Daar komen de sterretjes (de echte sterren peinzen er niet over zich hier te vertonen), de modellen en de schatrijke gepensioneerden – alles is er plastic fantastic. Het gay gedeelte bevindt zich ter hoogte van 3rd en van 12th Street. Verwacht veel Versace, klatergoud en gebronsde sixpacks boven krappe speedo’s (in elke marketing-uiting wordt benadrukt dat in SoBe voornamelijk beautiful people komen). Dit is het domein van de circuit en de muscle boys, die hier veelal slechts voor een weekendje zijn om helemaal naar de kloten te gaan (maar wel zonder koolhydraten). De gay feesten op South Beach en in de aangrenzende clubs zijn zowel beroemd als berucht; zorg dat je White Party Week eind november ’15 niet mist.
South Beach, Miami, FL 33139, USA

‘De linkerhelft van het strand is hetero, de rechterhelft is gay’

Playa Los Muertos, Puerto Vallarta

Met z’n liberale wetgeving wordt Mexico beschouwt als het meest homovriendelijke land van Midden- en Zuid-Amerika. Het is daarom niet verwonderlijk dat veel latino (en ook Noord-Amerikaanse) homo’s hun vakantie hier komen vieren. Het idyllische Puerto Vallarta, met z’n tropisch klimaat met een gemiddelde dagtemperatuur van 27 graden, is al jaren razend populair. In 2003 is de badplaats door Condé Nast Magazine verkozen tot de vriendelijkste stad ter wereld, in 2010 riep USnews Puerto Vallarta uit beste vakantiebestemming in Mexico. Het oude centrum is liefelijk en levendig en ligt in een omgeving met prachtige natuur. In de baai krioelt het van de zeezoogdieren zoals dolfijnen, walvissen, manta’s en vliegende vissen. Playa Los Muertos, het homostrand gelegen aan de Baai van Banderas (!), ligt in het zuiden. Het is er schoon en goed onderhouden, met een ruime keus uit goede restaurants aan het strand gelegen.
Playa Los Muertos, Puerto Vallarta 48380, Mexico

Pines Beach, Fire Island

Fire Island is een instituut en niet los te denken uit de Amerikaanse homogeschiedenis. Vanaf de late jaren vijftig trokken nichten en kunstenaars naar dit paradijselijke eiland, gelegen voor de kust van Long Island en zo’n twee uur rijden vanaf Manhattan. Hier kon je in alle vrijheid doen wat je wilde en al gauw was het eiland een hedonistisch homo-mekka vol bars, dancings, gay bookstores en woongroepen. Liza Minnelli kwam er ieder weekend. De vrijgevochten Stonewall-generatie feestte erop los totdat de aidscrisis losbrak. Het eiland bestaat uit twee gay resorts: Fire Island Pines en Cherry Grove. De Pines is wat hipper, Cherry Grove is alternatiever. Het beste strand vind je in de Pines – niet alleen mooi (wit zand), maar ook sprankelend door de nabijheid van trendy winkels, restaurants en clubs (absolute aanrader is The Pavillion, al meer dan dertig jaar the nighttime heartbeat of the community). In de Pines komen de club kids en hun bewonderaars, Kismet Beach aan Cedar Street is het naaktstrand en achter Cherry Grove ligt het beroemde cruise-gebied (decennialang in gebruik, dus cruisen hier hoort bij je gay education).
Pines Beach, Fire Island Pines, Bay Walk, Fire Island, NY 11782, USA

Zoek je zomers vertier iets dichter bij huis? Ga dan naar Brighton: sinds jaar en dag een klassieke gay vakantiebestemming en slechts anderhalf uur rijden vanaf Londen. Pubs, clubs, karaoke en fish ’n chips – het is er allemaal. Luieren doe je op homostrand West Beach (King’s Road) of op het nudistenstrand bij de Marina. Wees wel voorzichtig: het is een keienstrand!


open pdf