We kunnen tegenwoordig in heel wat landen trouwen. Maar waar? Groonzilla’s: opgelet!

Tekst: Gideon Querido van Frank
Dit artikel verscheen eerder in Winq (zie beneden voor weergave volledig PDF)

1. Frankrijk: Opéra van Versailles (nabij Parijs)

Je trouwt twee, hooguit drie keer in je leven. Dus waarom niet groots uitpakken? Waar? Het kasteel van Versailles natuurlijk. Het kasteel werd in de 17e eeuw voor de Zonnekoning verbouwd; kosten noch moeite werden gespaard om het voormalige jachtslot te transformeren tot het mooiste gebouw op aarde. Met z’n Spiegelzaal en vertrekken vol marmer en goud was het paleis een ode aan grandeur en exces. Niet bepaald aan huwelijkse trouw, daar deden de meeste Lodewijken niet aan. Zij vonden vertier bij hun maîtresses: zoals Madame de Montespan en Madame de Pompadour, stuk voor stuk femmes fatales die de geschiedenis in zijn gegaan als ware gay iconen. Net zoals Monsieur, de broer van de Zonnekoning, die zich soms kleedde als vrouw en een steeds wisselend gevolg adonissen – lees seksslaven – tot zijn beschikking had. Met deze geschiedenis is het kasteel de ideale plek voor een hedonistisch homofeestje. Dat kan, want het kasteel verhuurt de wereldberoemde vetrekken en zalen voor privé-aangelegenheden. Toch is trouwen in Versailles lang niet voor iedereen weggelegd: het kost niet alleen een vermogen, een heuse ballotagecommissie beslist of het aankomend echtpaar ‘waardig’ genoeg is te trouwen in het kasteel. (zo werd Kayne West onlangs geweigerd) Vraag je de Spiegelzaal aan, dan val je meteen door de mand: die is namelijk te voor de hand liggend, dus ben jij ordinair en nouveau riche. De meeste kans van slagen heb je wanneer je de Opéra van het kasteel aanvinkt: het oogverblindende theater werd special voor Marie Antoinettes huwelijksfeest in 1770 gebouwd (de rest van het kasteel werd er te min voor bevonden).
Huwelijk tussen personen van gelijk geslacht wordt in Frankrijk sinds 2013 gesloten.

‘Het kasteel is de ideale plek voor een hedonistisch homofeestje’

2. Nieuw-Zeeland: Mount Cook (Aoraki National Park)

Er schijnen de leukste en gelukkigste mensen ter wereld te wonen. Onze tip: ga naar Nieuw-Zeeland om een man te scoren en stap dan meteen in het huwelijksbootje, want Nieuw-Zeeland is zo’n beetje het paradijs op aarde qua natuurschoon (en het voordeel op grote broer Australië is dat er geen enge dieren zijn). Een van de mooiste plekken is Aoraki National Park, met als letterlijk hoogtepunt Mount Cook (3764 meter). Volgens de Maori-legende werd de berg en de toppen eromheen gevormd toen hunk Aoraki en zijn drie broers uit de hemel afdaalden om Moeder Aarde een bezoekje te brengen in een celestijnse kano. Het ding kapseisde natuurlijk met gevolg dat de tragische broers door de kou versteenden. Volgens andere bronnen waren de vier jongens geen broers, maar minnaars. Hoe het ook zij, het zevenhonderd km² grote gebied werd in 1953 tot Nationaal Park uitgeroepen en telt negentien pieken van meer dan drieduizend meter hoog. Gletsjers – zoals de Tasmangletsjer, de Muellergletsjer en de Hookergletsjer – bedekken veertig procent van het park. Mount Cook is een van de aller-, allermooiste plekken op aarde en een officiële trouwlocactie. Je kan je trouwbeloften natuurlijk doen in het alleraardigste Old Mountaineers Restaurant, maar het kan veel spectaculairder. Wij raden je aan per helikopter naar de toppen van de berg te vliegen, om daar – in de eeuwige sneeuw met het mooiste uitzicht ter wereld – je liefde te verklaren. De Staying Alive DVD krijg je er gratis bij.
Huwelijk tussen personen van gelijk geslacht wordt in Nieuw-Zeeland sinds 2013 gesloten.

3. Verenigd Koninkrijk: Mandarin Oriëntal Hyde Park (Londen)

Het uitzicht alleen al. De voorkant van het gebouw kijkt uit op Hyde Park, de achterkant op Knightsbridge. Mandarin Oriëntal Hyde Park werd in 1889 gebouw als deftige Gentelemen’s club en werd zowel bejubeld als verguisd. Kleinzielige buurtbewoners waren bang dat het kolossale gebouw te veel zonlicht zou tegenhouden en vonden het ongepast dat bezoekers letterlijk neerkeken op Buckingham Palace. Maar kunst- en architectuurliefhebbers waren op slag verliefd: de entree is van marmer en walnotenhout en heeft een fresco-plafond, de overdadige Italiaanse stijl is doorgetrokken door het hele pand. Na een brand werd het gebouw uitgebreid met wat pronkzalen in 18e eeuwse stijl en uiteindelijk getransformeerd tot het wereldberoemde Hyde Park Hotel, epicentrum van de Londense beau monde. Mandarin Oriental Hotel Group kocht het hotel in 1996 op en, na een verbouwing van een slordige 57 miljoen pond, opende het hotel zoals we het vandaag de dag kennen zijn deuren. Het bezit talloze prestigieuze prijzen voor service, design en een Michelin-ster voor restaurant Foliage. Trouwen doe je in een van de oogverblindende stijlkamers, je huwelijksfeest hou je lekker in doors (dan ontwerpt meesterkok David Nicolls je taart) en voor je huwelijksreis hoef je de deur niet meer uit. Kosten zijn astronomisch, maar dan heb je ook wel wat.
Huwelijk tussen personen van gelijk geslacht wordt in het Verenigd Koninkrijk sinds 2014 gesloten.

‘De Staying Alive DVD krijg je er gratis bij’

4. IJsland: The Blue Lagoon (nabij Grindavík)

In het zuidwesten van IJsland ligt het geothermische bad The Blue Lagoon, oftewel Bláa lónið in het IJslands. Het bad, of eigenlijk een kunstmatig meer, ligt in een schitterend sprookjesachtig met mossen begroeid lavaveld. Het is je reinste Lord of the Rings: het water heeft een aangename temperatuur van 39 graden Celsius en is rijk aan silicaten en blauwwieren die het water een bovennatuurlijke lichtblauwe, bijna opalescerende kleur geven. Om het nog mooier te maken: het water bezit zuiverende mineralen, waardoor het wonderen doet voor je huid. Ga je in dit paradijs trouwen, dan doe je er goed aan om hier eerst wat dagen te badderen, zodat je er oogverblindend uitziet op de grote dag.
Huwelijk tussen personen van gelijk geslacht wordt in IJsland sinds 2010 gesloten.

5. Verenigde Staten: Gotham Hall (New York)

Jaw dropping zeggen ze in Amerika. En dat is eigenlijk de enig juiste manier om een avond in Gotham Hall te beschrijven. Het is cream of the crop en uiteraard on-be-taal-baar. De paar uitverkorenen uit de New Yorkse elite die het zich kunnen permitteren hier een fuifje te geven, krijgen de beschikking tot een high end evenementenbureau dat alles maniakaal tot in de puntjes uitdenkt en verzorgt. Ook trouwen kan je er, en sinds de Marriage Equality Act in 2011 van kracht is gegaan, zijn het vooral extravagante gay wedding parties die hier op het programma staan. Die moet je je voorstellen als een kruising tussen een concert van Beyoncé met een souper op Buckingham Palace; of als een mix van een Romeinse orgie met een klassiek barok ballet in Schloss Neuschwanstein en dan geregisseerd door Fellini of Almodóvar. Van personeel dat urenlang lelies vanaf een balustrade naar de gasten gooit tot speciaal ingevlogen giraffen voor een Duizend-en-een-nachtthemafeestje, niets is te gek en alles kan. Gotham Hall is zeker niet voor iedereen; intiem en persoonlijk – toch wel zo’n beetje de gangbare vereisten voor een gemiddeld huwelijksfeest – is het niet bepaald. Maar wie wil gemiddeld en gangbaar wanneer je de top kan krijgen? Welcome to New York.
Huwelijk tussen personen van gelijk geslacht wordt in de staat New York sinds 2011 gesloten.

6. Zuid-Afrika: Table Mountain (nabij Kaapstad)

Table Mountain (in het Afrikaans Die Tafelberg) op Kaap de Goede Hoop is zo’n beetje de belangrijkste toeristische attractie van het land en dat betekent oppassen. Oppassen voor de hordes toeristen, die natuurlijk niet allemaal even enthousiast reageren bij het zien van een gay wedding ceremony. Sowieso is enige voorzichtigheid aan te raden in Zuid-Afrika: het huwelijk tussen personen van gelijk geslacht mag dan wel vanaf 2006 door de grondwet erkend worden, echt paix en vree op het gebied van homoseksualiteit en homotolerantie is het niet tussen de verschillende bevolkingsgroepen. Maar toch, Zuid-Afrika wordt in het algemeen beschouwd als very gay friendly en een van de mooiste landen ter wereld. Trouwen op de Tafelberg is een overweldigende ervaring en kan op twee manieren. Je kan letterlijk op de berg trouwen (op de kenmerkende platte bovenkant van drie kilometer breed) tussen het wereldberoemde natuurschoon van het nationale park. Je hebt hier schitterend uitzicht op Kaapstad en omgeving; een aanrader is om ’s avonds te trouwen vanwege de vele lichtjes beneden. Maar eigenlijk nog veel leuker is om te trouwen op een van de kleine intieme strandjes die uitkijken op Tafelberg. Doe dit wanneer de zon opkomt, het allermooiste moment van de dag.
Huwelijk tussen personen van gelijk geslacht wordt in Zuid-Afrika sinds 2006 gesloten.

‘Een huwelijksfeest hier moet je je voorstellen als een mix van een Romeinse orgie met een klassiek barok ballet geregisseerd door Fellini’

7. Brazilië: Ponta dos Ganchos (op Florianopolis)

Met z’n tweeënveertig witte stranden, zandduinen, blauwe lagunes en koraalriffen wordt Florianpolis gezien als Braziliës mooiste natuurgebied. Het eiland (liefkozend Floripa genoemd) heeft naast zon en zee veel te bieden: markten, festivals, hoogstaande Azorische architectuur en fantastische visrestaurants. Trouwen doe je in Ponta dos Ganchos, een luxueus resort in het Zuiden van het eiland. Het resort bezit tamelijk oogverblindende privé-stranden, die allemaal afgehuurd kunnen worden voor een romantische huwelijksceremonie. Om het nog bonter te maken: Ponta dos Ganchos heeft, naast z’n vijfsterrenhotel en stranden, een privé-eiland in de aanbieding. Wij raden dat laatste aan voor de mooiste dag uit je leven.
Huwelijk tussen personen van gelijk geslacht wordt in Brazilië sinds 2013 gesloten.

PDF - Cover WINQ Wedding bells
open pdf