Lux

Av. Infante D. Henrique, Armazem A, Cais da Pedra a Sta. Apolonia – 1950-376, Lissabon
+ 351 21 882 08 90/8 www.luxfragil.com

Wie in Lissabon niet naar Lux is geweest, is niet in Lissabon geweest. Enerzijds is de inrichting en bouw zwaar jaren 70-Ostalgie met z’n communistisch ogende tegelvloeren en grote sobere eetzaalramen. Anderzijds staat in deze grote Elena Ceauşescu-ruimte origineel Studio 54 pop-art meubilair in de meest bizarre vormen en de meest felle jaren tachtig kleuren. Maar verwacht geen duizelingwekkende overdaad: alles is vrij minimalistisch neergezet waarin juist de gewenste vervreemdingseffecten te volle uitkomen. Op wanden worden Warholesque tekenfilms vertoond en stoffen retrobankjes (uiteraard oranje) staan nog verpakt in plastic. De glamour wordt verhoogd door kolossale spiegelwanden, het is hier – ondanks of misschien wel dankzij al het intelligente design – kijken en bekeken worden. Verantwoordelijk voor het design is het koppel Margarida Gracio Nunes en Fernando Sanchez Salvador. Op de toiletten hangen (gekuiste) foto’s uit legendarische softpornoklassiekers als: Horny Houswives, Golden Girls, Birthday Surprise en Video Fuckers. Een Guggenmheim-trap leidt je naar de clubkelder, die één grote discobol is. Madonna, Mick Jagger, Charlotte Rampling en David Bowie – ze zijn hier allemaal geweest.

Estado Liquido

Largo de Santos 5a, 1200-808 Lissabon
+ 351 213 955 820 www.estadoliquido.com

Bij binnenkomt in een van de meest glossy outlets in Lissabon, waan je je in de jaren 70. Deze jaren doen ons nostalgisch terugverlangen naar de onschuld uit onze jeugd. Maar het gebruik van metaal, glas en donker hout zorgt dat deze – weliswaar modieuze – idyllische olijkheid niet doorslaat, maar genuanceerd wordt tot een verleidelijke en sexy bar. Zodoende nipt men hier tegen een achtergrond van psychedelische kleuren en ronde speelse vormen mondain van z’n white cosmopolitan. Deze balans vertaalt zich ook in het soort publiek en de sfeer: want het gaat hier bij de bezoekende modellen, acteurs, modeontwerpers en soapies om zowel zien en gezien worden, als om informeel chillen met vrienden onder elkaar. Op de eerste etage bevindt zich een sushi-bar: het interieur is een synthese van Aziatisch Zen-minimalisme met jaren 80 urban pop art. Gelukkig geen voorspelbare lounge-muziek, maar veel Bush en Guns ’n Roses. Tot het ochtendgloren kan hier de beste sushi van de stad gegeten worden.

Blues Cafe

Doco de Alcantara 1300, Lissabon
+351 213 957 085 www.bluescafe.pt

Een van de meest sprankelende totaal-concepten van de stad. De inrichting doet je denken aan New Orleans, Napoléon III en Interview with a Vampire. Je verwacht hier elk moment Brad Pitt je vanaf het balkon te gemoed zweven. Het bordeelrode fluweel, de open haarden en de zware negentiende eeuwse fauteuils zorgen voor een barok gevoel van comfort én decadente, mysterieuse exces van voorbije tijden. Toch is het immens populaire Blues Café, de eigenaar is een Nederlander, verre van oubollig: het pand heeft vanuit een overweldigende raampartij een fantastisch uitzicht op de Oceaan en de eerste verdieping kijkt als een balkon uit op de begane grond. Hierdoor ontstaat er lucht en ruimte. Zoals het een totaalconcept beaamd kan je hier de hele dag vertoeven: van ontbijten tot dansen, van dineren tot loungen, van borrelen tot geesten oproepen. Niet voor niets is de specialiteit van het huis de Voodo Chicken.

Buddha

Gare Maritiem de Alcantara, 1350-049 Lissabon
+351 213 950 555 025466494 www.buddha.com.pt

Robuust gelegen aan de rand van de stad in de oude haven, tussen de pakhuizen, dokwerken, huiskranen en verkeerswegen. Maar bij binnenkomst betreedt je een andere wereld. Het kolossale Buddha doet niet onder voor zijn broertje in Parijs: het is niet alleen overweldigend bij binnenkomt, maar bij elk nieuw vertrek dat je betreedt. En dat zijn er velen: de eerste etage bestaat uit tien mini-vertrekken, elk voorzien van een Aziatisch bed, peofjes, gouden Buddhabeelden, wierook, waterpijpen, rozenbladen en kussens. Je volet je meteen Mata Hari. Deze verdieping kan geheel of gedeeltelijk afgehuurd worden en alleen de überincrowd komt hier: politici drinken een paco Heineken met filmsterren, industrielen, diplomaten en reclamegiganten. Alles kan hier besteld worden. Vanuit de tweede etage, die gevuld wordt door een meterhoog gouden Buddhabeeld, kijk je uit op de beroemde brug Ponte Sobre O Tejo en het Christo Rei.

Bar do Rio

Cais do Sodre, Armazem A Porta 7, Lissabon
+ 351 218 347 0907

Door de – subtiele – branding van Heineken in deze trendsettende outlet, gaan steeds meer Lissaboners het biermerk associëren met hun eigen mondaine lifestyle. Het merk past sowieso prima in deze club, omdat de hier te verkrijgen paco bottle qua vormgeving onderscheidend is van andere bieren. Zoals de meeste clubs in Lissabon is ook Bar do Rio elke avond van de week anders qua publiek, thema en… inrichting. Vrijdag is het hier drum and base-night, zaterdag techno voor twintigers en op zondag kan hier je hier, na de brunch gegeten te hebben, loungen tot maandagochtend. Sowieso veranderd deze outlet elk half jaar rigoureus van inrichting: dat maakt het concept actueel, dynamisch en altijd up-to-date. Belangrijk voor élk horeca-concept. Maar verwacht ook geen grillige mode-kameleon, Bar de Rio heeft zeker een eigen karakter: tegenover de bar hangt een indrukwekkende en levensgrote glas-in-lood ode aan de geschiedenis van Lissabon, gemaakt door Pio. De bar is gevestigd in een oude schuur in een achterafstraatje aan de oude haven. Dit geheimzinnige lokale karakter houdt vervelende toeristen tegen, alleen de incrowd weet wat voor wereld achter deze deuren schuil gaat…

Fragile

Rua da Atalaia 126, 1200 Lissabon
Populaire underground homobar in de oude buurt Bairro Alto, waar je je Heineken deelt met travo’s, kunst- en literatuurstudenten, anarchisten, fashionista’s en buurtbewoners. De sfeer van deze kleine bar is uiterst amicaal en de rood geverfde muren maken het aangenaam broeierig. In het weekend is hier een line-up van internationale top-DJ’s en de videoschermen vertonen experimentele videokunst. De zaak is geweid aan Christelijke martelaars, maar is verre van heilig…

Bica do Sapato

Av. Infante D. Henrique, Armazem B, Cais da Pedra a Bica do Sapato 1900-000 Lissabon
Van Manuel Reiss, dezelfde eigenaar als Lux. Maar ook van filmsterren John Malkovitch en Catherine Deneuve. Net zoals in Lux wordt ook hier underground met een knipoog vermengd met vintage glam: de grauwe eetzaal-Ostalgie wordt gecombineerd met (Barbarella) pop-art en 70s retro. Bica do Sapato lijkt op een enorme campus dining room mét een kolossale glazen wand die grandioos uitzicht op de oceaan biedt. Alles is hier transparant en loopt in elkaar over. Toch werkt de enorme ruimte verre van agorafobisch, dankzij de overvloed aan intieme hoekjes, avontuurlijke jaren zeventig meubels en de experimenteel vormgegeven (halve) muren. Architectonisch gezien is de ruimte briljant, het eten op sterrenniveu en het publiek eclectisch en mondain. Heineken past dus goed bij het kosmopolitische karakter van deze zaak. De sushibar op de tweede etage is extreem strak en minimalistisch vormgegeven. Maar het donkere hout van bar en tafels staat in speels contrast met de kitscherige foto’s van Asian urban life en de plastieken oranje stoeltjes. Het plafond is geïnspireerd op jaren 70-fantasieen van ruimteschepen. De Californiaroll die op je bord ligt, heeft enkele uren geleden nog gezwommen in de Oceaan, waarop je vanaf de sushibar uitkijkt. Het aangelegen terras gaat in de zomer open en het restaurant lijkt dan alleen maar nog overweldigender. Naast Bica do Sapato, in hetzelfde pand, zitten een trendy kapper c.q. schoenenwinkel (uiteraard met DJ), een vintage platenzaak, heuse jaren 70 kinderkledingwinkel (nostalgie ten top) en een winkel van Reiss waar je al het in Lux en Bica do Sapato tentoongestelde meubilair kan kopen.